Hristiyanlık dininin tarihi, kültürü, mezhepleri ve esaslarının öğrenilmesi, tarih ve kültürel bağlamı anlamak, dinlerarası hoşgörü ve diyalogu geliştirmek, çeşitlilik yönetimi ve işbirliğini artırmak için önemlidir.
Hristiyanlık Dini ile ilgili tüm merak ettiğini yanıtlamak üzere Sanat Tarihçi Atilla Tuna ile dinler tarihinde bir yolculuğa çıkıyoruz. Antonina Online Mektep kursları kapsamında 8 ders ve toplamda 16 saat sürecek bu kursta Hz İsa’nın Doğumu, çarmıha gerilmesi, on iki havariler, Kilisenin doğuşu, İncil, konsüller, sahte İnciller, teoloji, teslis, vaftiz, misyonerlik, kilise babaları, doğu-batı kilisesinin ayrılması, papalık, reform kilisesinin doğuşu, Katolik, Ortodoks, Protestan kiliseleri ve onlarca farklı mezhep, ulusal kiliselerin inanç sistemleri, mezhepler arasındaki farklılıklar gibi çok sayıda konuyu bir çırpıda öğrenmek için şimdi kayıt yaptır.
Birlikte çalışan ekiplerin Hristiyanlık dininin tarihi, kültürü, mezhepleri ve esaslarını öğrenmeleri, iş hayatında ve kişisel yaşamlarında birçok fayda sağlayabilir:
Hristiyanlık ve İstanbul… Asırlar boyu Doğu Roma İmparatorluğu’nun başkentliğini yapmış, Ortodoks âleminin kalp atışlarının duyulduğu şehirde, 24 Aralık tarihinde, Perşembeyi Cuma’ya bağlayan gece, tüm dünyada olduğu gibi Hazreti İsa’nın “Doğum Günü” kutlanıyor. Gerek bu kadim şehirde yaşayan gerekse Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelen Hristiyanlar, bu özel günde buluşuyor. Hazreti İsa’nın yoldaşları, bu kutsal gecede kiliseleri doldurup, ayinler ve kutlamalar yapıyor. Buhurlar ve tütsüler içindeki kiliseler, o gece çok farklı bir güzelliğe bürünüyor. Rengârenk giysiler içinde din görevlileri, tertemiz elbiseleriyle gezinen çocuklar, cemaatin en güzel sesli insanlarından oluşan kilise korosunda hazanların, mugannilerin ilahileri, çan seslerine karışıyor.
Bugüne dek dünyanın dört bir yanından on binlerce misafirin Yedi Tepeli Şehri keşfetmesini sağlamış “Antonina Turizm ve İstanbul Walks” markasının yaratıcısı Antonina Turizm’in en beğenilen turlarından biri olan İstanbul’da Noel’in diğerlerinden bir farkı var: Yılda sadece bir kez yapılan bu turumuzda, Hristiyan dostlarımızın bu en kutsal gününde, İstanbul’da yaşayan yedi Hristiyan cemaatin kiliselerini geziyoruz. Turumuzun bir diğer önemli özelliği, “Noel yemeği”. Şehrin en başarılı şeflerinin hazırladığı bu mükellef ziyafeti, her yıl olduğu gibi yine çok özel bir yerde alıyoruz. Noel konseri, İstanbul katedralinde “gece yarısı ayini”, dehlizli yapılar ziyareti ve çeşitli “Noel sürprizleri”, turumuzun unutulmazları arasında… Bu günün ve bu gecenin bir başka önemli özelliği ise ziyaret ettiğimiz mekânların ışıl ışıl olması. Noel ağaçlarının süsü, yıldızların pırıltılarıyla birleşince bu kadim şehrin büyüsünün niçin aşılamaz olduğu ve insanları büyülediği çok daha iyi anlaşılıyor.
Bu eğitim gezimizde İstanbul’da bulunan Hristiyan cemaatlerin birbirinden farklı kiliselerini ve Noel törenlerine tanık olacağız.
Rum Ortodoks Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi (Fener) – Keldani Kadim Süryani Meryemana Kilisesi (Parmakkapı) – Ermeni Katolik Surp Azvazazin Kilisesi (Taksim) – Ermeni Gregoryen Üç Horan Kilisesi (Balık Pazarı) – Protestan Aynalıkapı Kilisesi, Latin Katolik Santa Maria Draperis Kilisesi (İstiklal Caddesi) – St. Esprit Kilisesi’nde Donizetti Paşa Türbesi Ziyareti (Harbiye) (Özel İzinle) – Noel Özel Konseri Ve Ayini (İstanbul Katedrali)
Hz. İsa Beklenmedik Bir Tanrı
İncil: Kutsal Kitap 1
İncil: Kutsal Kitap 2
Kanun dışı, sahte ve apokrif İnciller
Hristiyan Teolojisi
Hristiyanlığın öyküsü ve Hristiyan gelenekleri 1
Hristiyanlığın öyküsü ve Hristiyan gelenekler 2
Hristiyanlığın öyküsü ve Hristiyan gelenekleri 3
Hristiyanlıkta Mezhepler
Hristiyanlıkta diğer mezhepler ve ulusal kiliseler
Üsküp (Makedonya) doğumlu rehberimiz, İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun olmuş ve lisansüstü öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamlamıştır. 1985-97 yılları arasında Nokta, Cumhuriyet, Radikal, Söz, Gündem, Roza gibi günlük gazete ve dergilerde gazetecilik ve yazarlık da yapmış olan Tuna, 1997 yılında Antonina Turizm’i, 2008 yılında Istanbul Walks adlı seyahat acentalarını kurmuştur ve şu anda da bu şirketlerin yöneticisidir. Buna ek olarak; Antonina Turizm’de İngilizce, Makedonca, Sırpça ve Hırvatça dillerinde profesyonel turist rehberliği yaparak sayısız şehri ve 100’ü aşkın ülkeyi gezmiştir.
Atilla Tuna, geçtiğimiz yılda hayata geçirilen Antonina Online Mektep projesi kapsamında, misafirlerine hizmet vermeye devam etmektedir. Yaptığı online yayınlarda, dünyanın en ünlü müzelerini, şehirlerini “oradaymış hissiyle” gezdiriyor, seminerlerinde işlediği çeşitli konularda bilgiler veriyor ve kurslarında da derinlemesine öğrenmek isteyen misafirlerini verimli geçen derslerinde ağırlıyor.
Görev aldığı çeşitli organizasyonlar; İstanbul’un kültürel ve mimari mirasının korunması amacıyla kurulan Şehristanbul Derneği kurucusudur. TÜRSAB Boğaziçi BYK, Beyoğlu Turizm Geliştirme Platformu (2003-2004), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Rehberler Odası, Rumeli Türkleri Dayanışma Derneği ve Rumeli Yönetici ve İşadamları Derneği (RUYİAD) üyesidir. Nostaljik Dolmuşlar, Hazine Avı, Kutu Avı gibi turizme yeni anlayış getiren projelerin yöneticiliğini yapmaktadır. 14.-15. Galata Şenliği ve 1.Uluslararası Galata Festivali ve İstanbul Balık Festivali’nin Festival Direktörlüğünde bulunmuştur. “Bursa Yeni Kaplıca – The Yeni Kaplıca Bath in Bursa” adlı yayınlanmış bilimsel bir kitabı, çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmış makaleleri vardır. İZ TV’de 2012 yılından beri yayınlanan “Hayal Tadında” kuşağında 17 bölüm belgesel yapmıştır.
Sibel Tuna ile evli ve Ekin Celal, Ozan ve Bulut adlı üç çocuğun babasıdır.
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapın ya da kayıt olun.